Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεχίζει τη δημιουργική του σύμπραξη για δεύτερη χρονιά με το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, παρουσιάζοντας επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα της 10ης διοργάνωσής του. Οι προβολές, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, θα είναι ανοιχτές για το κοινό στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο. Όλα τα ντοκιμαντέρ έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα προβληθούν στο Αμφιθέατρο «Κώστας Γαβράς» του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης (Νίκου Γκάτσου, πλησίον πλατείας Φιλικών).
Πρόγραμμα Προβολών:
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
18:00 Μπίμσα (60') - Σκηνοθεσία: Τάσος Γεωργίου
Ένα ντοκιμαντέρ για το χωριό Καλαρρύτες, όπου οι κάτοικοι διατηρούν τις παραδόσεις και ασκούν επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο.
19:30 Unspoken - Άρρητος (53') - Σκηνοθεσία: Maciej Adamek
Πορτρέτο του 26χρονου Matthew, ενός νεαρού άνδρα που τραυλίζει και ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής στα ακροβατικά.
20:00 Casus Beli, Unsung hero, Scottish Highlands
Υπεύθυνος καθηγητής: Αθανάσιος Μουρλάς
Μουσική επένδυση (βιολί): Παρασκευάς Μουρλάς και Απόλλωνας Αναστασίου
20:30 Little Baluches (62') - Σκηνοθεσία: Raya Nasiri
Στην πόλη Ζαχεντάν του Ιράν, οι κάτοικοι διατηρούν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τις δυσκολίες.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου
18:00 «Λώξη» (87') - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος, Θανάσης Καφετζής
Η Λωξάνδρα, μια νέα γυναίκα με σύνδρομο Down, γίνεται η πρώτη ηθοποιός με αναπηρία που υπογράφει συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο.
19:00 Alganesh (60') - Σκηνοθεσία: Lia Beltrami
Στα σύνορα μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, χιλιάδες Ερυθραίοι πρόσφυγες δραπετεύουν από τη δικτατορία, αγωνιζόμενοι για επιβίωση.
20:30 Seize the Summit (75') - Σκηνοθεσία: Arwa Jabiri Damon / Binnur Karaevli
Τέσσερις νέοι πρόσφυγες πολέμου ενώνονται για να ανέβουν στο όρος Κιλιμάντζαρο, ρίχνοντας φως στις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά.
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου (μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου)
10.00 Sami's Odysseys - Η Οδύσσεια του Σάμι
Ο πενηντάχρονος Sami ζει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Άντις-Αμπέμπα σε ένα μικρό, γεμάτο με μούχλα δωμάτιο στους τοίχους. Μια καλλιτεχνική ψυχή και ένας άνθρωπος με πολύπλοκη προσωπικότητα, έχει περάσει 19 χρόνια μεταφράζοντας μια ανθολογία ελληνικών και ρωμαϊκών μύθων στην αιθιοπική εθνική γλώσσα της αμχαρικής για να μυήσει τους συμπατριώτες του στην αρχαία σοφία. Ένα δονκιχωτικό έργο ζωής που , επιτέλους , μοιάζει έτοιμο να εκτυπωθεί , όταν ο σκηνοθέτης Ρόμπιν Ντίμετ συναντά τον εκκεντρικό και αυτοσαρκαστικό Sami στις ατελείωτες περιπλανήσεις του σε μια μη φιλική πόλη, και μια αληθινή σχέση σιγά-σιγά διαμορφώνεται ανάμεσά τους. Οι «Οδύσσειες του Sami» είναι ένα πλούσιο σε λεπτομέρειες φανταστικό πορτρέτο ενός ανθρώπου που ακολουθεί τα ανεξήγητα όνειρά του και μια ιδέα μιας ποιητικής ζωής στην υπηρεσία της λογοτεχνίας. Ακόμα και όταν οι αντιθέσεις με τις πεζές πραγματικότητες του περιβάλλοντός του είναι πιο έντονες, και ένα μαινόμενο κοσμικό χάος τον πιέζει.