Εκπαιδευτικές Δράσεις (2023-2024) - Καινοτομία

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και συγκεκριμένα του διαπιστευμένου σχεδίου με κωδικό 2021-1-EL01-KA120-SCH-000042807, το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης υποδέχθηκε δύο Ισπανούς εκπαιδευτικούς από το Instituto de Educación Secundaria "Nuestra Señora de la Cabeza", που βρίσκεται στην Αντούχα (Andujar) της Ισπανίας (κοινότητα Ανδαλουσίας). Ο Jose Luis Risquez, υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, και η Rocio Coello Domonech, καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας, πραγματοποίησαν την επίσκεψή τους από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024, συμμετέχοντας στη δράση με θέμα “job shadowing”.

Παρευρέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στην έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 και παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού, που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Μουσικού Σχολείου. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και είδαν από κοντά τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, τις αίθουσες ατομικών μουσικών οργάνων και τα εργαστήρια μουσικών συνόλων. Κατά την ατομική επιμορφωτική τους κινητικότητα στον χώρο του αμφιθεάτρου, παρουσιάστηκαν τα ισχύοντα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών (Ισπανίας και Ελλάδας). Συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα ηγεσίας και διοίκησης της σχολικής μονάδας, με ανταλλαγή απόψεων και έκθεση αμοιβαίων προβληματισμών, με σκοπό την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση.

Επιπλέον, συμμετείχαν στην πρώτη δράση-εργαστήριο που διοργάνωσε η ομάδα φιλολόγων του σχολείου για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου, μια ομαδοσυνεργατική διδασκαλία με θέμα την επεξεργασία ποιημάτων, με κύριο σκοπό να γνωριστούν καλύτερα οι μαθητές μεταξύ τους. Οι Ισπανοί εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν δύο ποιήματα από την Ισπανία, τα οποία διάβασαν στην ισπανική γλώσσα και στη συνέχεια ανέλυσαν, ερμήνευσαν και παρουσίασαν στους μαθητές μας στα Αγγλικά, προσφέροντάς τους μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ακολούθως, οι δύο Ισπανοί εταίροι παρακολούθησαν τη διδασκαλία μαθημάτων της επιλογής τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και συναντήθηκαν με συναδέλφους καθηγητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Εντυπωσιάστηκαν από τη μέθοδο διδασκαλίας της μουσικής και ιδιαιτέρως από την εξατομικευμένη διδασκαλία μουσικών οργάνων στα μουσικά σχολεία, καθώς αυτή η πρακτική δεν υφίσταται στο ισπανικό δημόσιο σχολείο. Είδαν, λοιπόν, από κοντά την εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των διδακτικών μεθόδων που σχετίζονται με μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας του σχολείου μας.

Επιπλέον, περιηγήθηκαν, γνώρισαν και ξεναγήθηκαν στην πόλη μας και επισκέφτηκαν αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Κατόπιν κοινής επιθυμίας, τέθηκαν τα θεμέλια για μια μελλοντική συνεργασία με τη σχολική μονάδα της Αντούχα.

Η συνάντηση με τους Ισπανούς εκπαιδευτικούς υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Αυτές οι ανταλλαγές δεν ωφέλησαν μόνο τους/τις εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αλληλεπίδραση αυτή ενίσχυσε την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, συμβάλλοντας στην ευρύτερη καλλιέργεια των συμμετεχόντων και ανοίγοντας δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες.

Ευχαριστούμε πολύ για την υλοποίηση του πρωτότυπου καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος τους φιλολόγους του σχολείου μας: Τσαντήλα Άννα, Αναστασίου Άρη, Δανοπούλου Αγγελική, Καραβία Δήμητρα, Κουτούζο Δημήτρη, Λυγιά Αναστασία, Χαμεζοπούλου Ελισάβετ και για την οργάνωση της επίσκεψης των Ισπανών συναδέλφων τους συντονιστές της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας, Κωστούρο Σωτήρη και Κουσκουλή Παναγιώτα, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης για τη συνεισφορά τους.